werkwijze en gebruik

Wat ik maak: 


Unieke, zelfgemaakte etagères van stevig verlijmd servies. Te gebruiken voor uiteenlopende gelegenheden zoals een verjaardag, Sinterklaas, Kerst, zomerfeest, geboorte, of Sweet Sixteen, en met veel verschillende toepassingen: van standaard voor de high tea, gestapelde fruitschaal, tot feestelijk opgemaakte blikvanger. 


Bijzonder origineel om cadeau te geven. Ook een leuke eyecatcher zonder feestje.


De etagère kan bijvoorbeeld worden opgemaakt met cupcakes, petit-fours, bonbons, chocolade truffels, druiven, scones, kaasvlinders, toastjes, snoepgoed en macarons. Bij speciale gelegenheden kun je denken aan feestelijk versierde cupcakes, pepernoten, speculaasbrokken, kerstkransjes, in chocolade gedoopte aardbeien of beschuit met muisjes. Je kunt het geheel nog extra versieren met bijvoorbeeld (eetbare) confetti, slingers, kerstballen en bloemen. De etagère is veelzijdig in gebruik en veranderd door de verschillende opmaak telkens van karakter.


Materiaal en creatief proces:


Het toegepaste materiaal bestaat voornamelijk uit gebruikt porselein. De versieringen op het porselein zijn meestal uit de mode geraakt en vaak niet geschikt voor de vaatwasser, waardoor dit soort servies jammer genoeg uit het dagelijks gebruik is verdwenen. Maar juist het oudere porselein is vaak prachtig gedecoreerd en heeft als voordeel dat het licht is van gewicht, zodat de etagère handzaam blijft. Soms is het van de hand gedaan, omdat de rest van het servies grotendeels is gesneuveld. En door zo'n eenzaam kop of schoteltje te verwerken in een etagère, krijgt het een nieuw leven. Met grote aandacht voor kleur, motiefjes en verhoudingen, wordt het servies gestapeld totdat een mooie en spannende samenstelling is bereikt. Zo komt het oude servies terug op tafel en krijgt het als etagère een nieuwe toepassing.


Elk exemplaar is uniek, er wordt er maar één van gemaakt. En zelfs als identieke beeldjes of kopjes worden gebruikt, leidt dit vrijwel altijd tot geheel verschillende resultaten.


In opdracht:


Het is mogelijk om een etagère in opdracht te laten maken, waarbij wensen m.b.t. thema's, kleurstelling of omvang kunnen worden aangegeven. Op die manier heb je een heel bijzonder cadeau om weg te geven, of iets wat helemaal op jezelf is toegeschreven. Het is ook mogelijk om één of meerdere serviesstukken uit je eigen kast te laten verwerken in de etagère (zie onder tab: in opdracht gemaakt).


Techniek:


Het materiaal wordt allereerst grondig gereinigd. Dan volgt een bewerkelijk proces van voorbereiding om de hechting van de lijm te vergroten. Het servies wordt zorgvuldig aan elkaar gelijmd, waarbij met name de lijm op de zichtbare delen netjes wordt afgewerkt. De lijm krijgt ruime tijd om uit te harden en is bestand tegen, kou en water.


Gebruik: 


De etagère is het meest geschikt voor zogenaamde droge spijzen, d.w.z. etenswaren die niet in olie of vocht zijn ingemaakt. De etagère kan het best gereinigd worden met een vochtig doekje of afwasborstel en kan eventueel worden afgespoeld onder stromend water. Niet geschikt voor de vaatwasser en gelieve niet onderdompelen in water. De etagère het liefst op de zij laten uitlekken op een plastic of houten afdruiprek. Na enige tijd een slag draaien om water dat mogelijk in de holle delen is gelopen, te verwijderen. Als de etagère voorzichtig wordt behandeld, zoals bijv. een dure vaas, kun je er jaren lang plezier van hebben.


Disclaimer:


Het materiaal is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gesorteerd en samengesteld. Omdat het om gebruikt en vaak handgemaakt materiaal gaat, kunnen slijtage sporen en schoonheidsfoutjes voorkomen.